miss783

Moderats magiska melodier fängslar mitt sinne

Jag trodde inte jag såg rätt: ett nytt album av Moderat -Wow! Jag har knappt hunnit tre låtar in i det nya albumet ll, men inser redan nu att musiken kommer gå på repeat i mina tätslutande hörlurar en lång tid framöver.
 
Ska för övrigt nämna att namnet Moderat inte har någonting med det svenska partiet att göra, utan är en ihopslagning av namnet på duon Modeselektor och sångaren Apparat, vilka tillsammans skapar fantastisk musik i denna konstellation. Enligt mig, mycket bättre än när de producerar på var sitt håll...
 
Albumet finns att avlyssna på Grooveshark här: http://grooveshark.com/#!/album/II/9036701
 
 

Tidningen Amelia behöver förändras radikalt

Följande email skickade jag nu till Amelias chefredaktör:
 
Hej!
 
Igår fick jag tag i senaste numret av Amelia: nr 15 den 4/7 2013, när min mamma hade lagt ifrån sig den på sin semester. Jag blev minst sagt bestört när jag började bläddra i den. Såsom jag har förstått så riktar sig Amelia till kvinnor i min mammas ålder, alltså runt 40. På grund av detta ser jag ett flertal problem med Amelia som kan påverka era kvinnliga läsare negativt.

Redan på omslaget står det i neonrosa text om "11 dolda viktfällor på semestern". När jag senare bläddrar i tidningen hittar jag den långa artikeln om "Korvfällan" och Jennifer Anistons träningsprogram. Däremellan har jag hunnit bläddra igenom annonser för plastikkirurgi, vitare tänder, kräm för yngre hy och juice med 50% mindre socker. Ett par sidor senare kommer mot förmodan recept på "chokladmuffins med kolasås". Innehållet i tidningen anser jag därför fungera som en ätstörningstrigger för osäkra kvinnor.

Vad jag också la märke till i Amelia är hur många annonser som porträtterar kvinnor väldigt mycket yngre än tidningens målgrupp. Exempelvis bilderna för Vichy, Dove, Pepsodent, Baba de Caracol, Kicks, Mood, L'oréal med flera, gestaltar retuscherade kvinnor i 20-årsåldern.

Sammanfattningsvis, när jag slått igen tidningen, har jag lärt mig att jag borde olja in mitt hår, bleka mina tänder, banta, få bättre koll på vad jag äter, raka mitt kön (för annars får jag ju röda prickar som annonsen för RFSU antyder) och undvika vita bikiniränder när jag solar. TidningenAmelia lämnar mig väldigt osäker på mig själv.

Jag önskar att ni kvinnor på redaktionen kunde stötta och peppa era kvinnliga läsare istället för att skriva om vikt och utseende. Det finns så mycket intressant ni skulle kunna skriva om! Fler spännande intervjuer med andra kvinnor, utökade kultur- och resereportage eller tips på aktiviteter som passar läsarnas ålder. Era kvinnliga läsare är trots allt väldigt mycket mer än objekt som behöver förbättra sitt yttre.

En förändring av Amelia menar jag är otroligt viktig att ni diskuterar då ni är en av Sveriges största tidningar för kvinnor.

Med vänlig hälsning,
Cecilia

PS. När jag letade upp era mailadresser på hemsidan fick jag se omslaget "Drick bort 3-kg". Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta...

I väntan på att färgen ska torka...

Har fortsatt sen igår att måla på den förbannade skärgårdsakvarellen. Det tar sådan tid! Man målar på lite grann, så låter man det torka, sen målar man på igen och väntar än en gång på att det ska torka. Och så håller man på tills målningen uppnått rätt dynamik. Det är i alla fall så jag gör och det blir faktiskt rätt bra. Fast som sagt, det tar tid. Jag har konstaterat att de som arbetar med konst på heltid måste ha det väldigt ensamt... och kanske ganska tråkigt emellanåt.

Nattlig skaparkraft

Varför jag blir som mest inspirerad på nätterna vet jag inte, men här sitter jag nu med Massive Attack i hörlurarna och målar akvarell in på småtimmarna. Jag håller på med ett skymningsmotiv av ön Vinga efter en regnig dag och gestaltar klippor, torrt gräs och vattenpölar. För det mesta sitter jag och funderar på nästa penseldrag eller försöker blanda till rätt nyanser av färg.
 
En kompis som var här ikväll sa att jag kanske någon gång ställer ut tavlor i Paris. Vem vet?
Oavsett så var det den finaste kommentaren jag fått på länge.

Besatt av trädgårdar

Som en blixt från en klar himmel har jag blivit intresserad av trädgårdar. Jag har spenderat timmar att läsa om växter, jordmånar, perenner, klättrare, odlingsbäddar... you name it. I dag tittatde jag på ett program om medelhavsträdgårdar i Simrislund. Så himla roligt och inspirerande! Jag har aldrig tidigare haft intresse eller nyfikenhet för att skapa gröna rum. Nu är jag som sagt besatt.
 
 
 

Mina tavlor på Pustervik

Ja, såhär hängde mina tavlor på Pustervik. Tycker det var så gulligt att de blev belysta av en glödlampa från väggen liknande lyset på en djuphavsfisk.
 
Det var väldigt roligt att få bidra med lite konst, även om jag nu inte närvarade på själva klubbkvällen. Det var nog tur det, för min akvarell hade tydligen åkt ner från väggen under kvällen, så det var mycket skönt att få slippa se hur det hände. Tack och lov togs den snabbt om hand och hade inte en skråma.