miss783

Videocracy

På skrivbordet bredvid laptopen ligger programmet till Göteborgs 33:e filmfestival och lockar med alla sina fantastiska filmer. Filmer som givetvis redan har visats i veckan och som antagligen aldrig kommer komma på "vanlig" bio. Efter att ha kollat igenom diverse trailers på YouTube insåg jag hur mycket vi går miste om. Överallt i välden produceras åtskilliga mästerverk år efter år, men ingenting når de kommersiella biograferna i Sverige. Nej, hit kommer bara Hollywood-produktioner och en och annan Beck-film. Sånt som massan gillar. Sånt som säljer.

Den enda gången på året man har tillgång att se någonting annorlunda och kreativt är under några korta dagar på filmfestivalen. Varje film visas ungefär tre gånger och ofta på udda tider. Blir lite konstigt att ställa klockan på morgonen för att gå på bio före frukost. Eller hålla sig vaken till halv ett på natten för att kunna se Mads Mikkelsen brottas i lera. Biljettpris och festivalpass tillsammans kostar lika mycket som att gå på den "vanliga" bion. Fast på filmfestivalen har man inga bestämda platser och definitivt inga popcorn. Hallå, vilken seriös filmälskare skulle käka popcorn och dricka Cola med sugrör när Tsai Ming-Liangs film Visage visas på duken. Just det.

Vid dessa insikter bestämde jag mig för att göra någonting åt det här.

En egen filmfestival.


Med en fet dator inkopplad till teven och ett USB-minne som rymmer det mesta, kan man spela upp precis vad som helst. Som inträde önskas endast lite godis.

Först ut på min lilla filmfestival visades dokumentären Videocracy. Denna film var mycket tänkvärd och min idylliska bild av ett Italien där alla producerar egen mozarella och rödvin, samt tillverkar egen pasta har rubbats. Välkommen till den mörka sidan av Italien. Ett land där allt som går på tv är styrt av presidentens bästa kompis.  Man blir rädd när man hör att Berlusconi har självutnämnd juridisk immunitet, att jämställdhetsministerna är en före detta showgirl i det populära programmet Levine och hur tv-programmen endast verkar bestå av lättklädda kvinnor som blottar sina bröst. Kändisskap, makt och kvinnor verkar vara allt italienarna är ute efter.
Sevärd om du vill ha allmänbildning, se lite naket, samt bli politiskt engagerad.

Comments

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback